تفاوت بین قابلمههای گرانیتی و سرامیکی
کدام یک مناسبتر است؟ گرانیت یا سرامیک
در انتخاب ظروف پخت و پز، قابلمههای گرانیتی و سرامیکی هر دو گزینههای محبوبی هستند. اما دانستن تفاوتهای این دو میتواند به شما کمک کند بهترین تصمیم را بر پایه نیازهای خود بگیرید. در این مقاله به مقایسهای دقیق میان قابلمههای گرانیتی و سرامیکی خواهیم پرداخت.
اگر برای خرید قابلمه گرانیتی و یا سرامیکی تردید دارید این مقاله رو مطالعه کنید تا خریدی مطمئنتر داشتهباشید.
در ابتدا قابلمه گرانیتی را معرفی میکنیم که از چه موادی ساخته شدهاست؟
تمامی قابلمههای گرانیتی از جنس آلومینیوم یا فولادی ساخته شده و پوشش گرانیتی داخلی آنها با به کارگیری نوعی تفلون پیشرفته و اصلاح شده با مقاومت حرارت و خط خش بالا میباشد. این پوشش بهدلیل مقاومت بالا در برابر خراشیدگی، سایش و حرارت، برای پخت و پز غذا بسیار گزینه مناسبی است.
خاصیت نچسبی گرانیت
استفاده از پوشش گرانیتی داخلی در قابلمههای گرانیتی، باعث میشود که غذا نچسبد و سریعتر پخته شود، همچنین این پوشش به غذاها اجازه میدهند که در حرارت بالا و با بخار، پخته شوند هیچگونه واکنش شیمیایی با مواد غذایی ایجاد نکند.
مواد اولیه درجه یک
به لطف پیشرفت در تولید مواد اولیه این محصول پوشش گرانیت عاری از مواد شیمیایی مضر بوده و غیر قابل واکنش و نچسبی قدرتمندی دارد. این عوامل باعث شده که این ظروف با هیچ نوع ماده غذایی حتی مواد اسیدی تعامل برقرار نکرده و خاصیت و عطر و طعم طبیعی غذا حفظ شود.
در حالت کلی، پوشش گرانیتی داخلی قابلمهها برای سلامتی انسان ضرر ندارد. این پوششها از مواد غیر سمی تهیه شدهاند و معمولاً با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته و استانداردهای جهانی تولید میشوند. همچنین برخی قابلمههای گرانیتی با تأییدیههای مانند FDA و LFGB به بازار عرضه میشوند که این تاییدیهها نشان میدهند که این محصولات برای استفاده در آشپزخانه و مصرف غذایی ایمن هستند.
مجوزهای بهداشتی
رویهمرفته وارد کنندههای این محصول پیش از ورود مواد گرانیت به درون کشور مجاب به تهیه مجوزهای بهداشتی هستند و پس از آزمایشهای مختلف موفق به کسب مجوز برای ورود مواد گرانیت میشوند.
تفاوت بین قابلمههای گرانیتی و سرامیکی
درنهایت باید توجه داشت که قابلمههای گرانیتی نیز مانند هر محصول دیگری، با کیفیت و ساختار یکسان تولید نمیشوند. برخی کارخانههای تولیدکننده ممکن است از مواد با گرید پایین و یا مواد شیمیاییهای ضد چسب که ممکن است برای سلامتی مضر باشند، استفادهکنند. لذا برای اطمینان از سلامت و ایمنی قابلمههای گرانیتی، بهتر است از برندهای معتبر خریداری کنید و در زمان خرید، برچسب محصول و تأییدیههای مرتبط را بررسی کنید.
طول عمر قابلمه گرانیتی چقدر است؟
هر محصولی با هر کیفیتی که تولید میشود دارای عمر مفید است، ضمن آنکه دستور بهکارگیری آن محصول نقش بسیار مهمی در طولانی یا کم شدن عمر آن دارد. هرچند مواد با کیفیت برای سالیان سال شما را از خریدن سرویس قابلمه گران قیمت بینیاز میکند.
مزایای قابلمه گرانیتی
- مواد اولیه با کیفیت و دارای تأییدیههای بهداشت جهانی
- نچسبی بسیار فوقالعاده
- دوام در برابر حرارت بالا
- شست و شوی آسان
- انعطاف بسیار بالا در صورت کج شدن ظرف یا ضربه خوردن
- تنوع رنگی بالا
- ظاهر زیبا و شکیل
- قابلیت بازسازی با پوشش گرانیت
معایب ظروف گرانیتی
- قیمت بالا
- تشخیص اصل از کپی
- نگهداری و مراقبت بیشتر نسبت به بقیه پوششها
- روکش گرانیت لایه نازک تری نسبت به بقیه روکشها دارد
در مرحله بعدی قابلمه سرامیکی را بررسی میکنیم
از آنجایی که نوع ساخت قابلمه سرامیکی بهگونهای است که مواد غذایی در هنگام پخت به کف قابلمه نمیچسبد، میتوانید از روغن کمتری برای سرخ کردن مواد غذایی استفادهکنید. وجود مقاومت حرارتی در هنگام تولید قابلمه سرامیکی باعث افزایش مقاومت این گونه قابلمهها در برابر ضربه میشوند.
این ظروف معمولاً از یک هسته فلزی ساخته میشوند و با یک لایه سرامیکی پوشانده میشوند. این پوشش از مواد معدنی طبیعی ساخته شده و عاری از مواد شیمیایی مضر است.
مزایای استفاده از ظروف سرامیکی:
- از نظر سلامتی در دسته ظروف با روکش سالم و ایمن قرار دارند.
- به هیچعنوان توسط قاشق فلزی و کفگیر خراشیده نمیشوند.
- دوام بالا در برابر حرارت و سایش.
- در مجاورت رطوبت پوسیدگی و زنگ زدگی در آن ایجاد نمیشود.
معایب استفاده از ظروف سرامیکی
- پوشش سرامیکی ممکن است در صورت استفاده نادرست ترک بخورد.
- همچنین، مواد سرامیکی قابلیت بازیافت با همان مواد سرامیک را ندارند و حتماً باید از پوششهای دیگر برای بازسازی آن استفاده شود.
- نچسبی ظروف سرامیک دوام طولانی ندارد و بعد از مدت کوتاهی برای پخت برنج و غذاهایی که نیاز به نچسبی بالا دارند مناسب نیستند. بعد از مدتی کوتاه (بسته به نوع سرامیک و برند) این ظروف تنها به درد درست کردن آش و سوپ و خورشت میخورند.
- در صورت افتادن و ضربه خوردن امکان کنده شدن لایه سرامیک آن بسیار زیاد است.
1-تفاوت کارایی قابلمه گرانیتی با سرامیکی
هر دو از نظر نچسبی در یک درجه بندی هستند.
ظروف سرامیک بعد از گذشت ۱ سال نچسبی خود را از دست میدهند چنانچه گرانیت هر چه میگذرد سطح آن سی قلیتر میشود.
هر دو مناسب درست کردن تهدیگ قالبی هستند.
تنها تفاوت میان سرامیک و گرانیت این است که ظروف گرانیت بعد از شست و شوی باید خشک شوند و هیچ رطوبتی نداشتهباشد.
2-تفاوت ایمنی قابلمه سرامیکی و گرانیتی
سرب، PFOA و PTFE سه چیز هستند که بهدلیل ماهیت شیمیایی و خطرات احتمالی آنها در ظروف آشپزی خود نمیخواهید. خوشبختانه، میتوانید ظروف سرامیکی و گرانیتی را عاری از این مواد شیمیایی مضر تهیه کنید. در هنگام خرید باید توجه کنید ظروفی که میخرید آری از سرب باشد. چنانچه فراموش کنید شعله قابلمه را خاموش یا کم کنید در صورت سوختن هیچ جای نگرانی وجود ندارد چون مواد سمی سرب برای پوشش آنبه کار گرفته نشده است.
3-تفاوت دوام و مقاومت ظروف سرامیکی و گرانیتی
قابلمههای گرانیتی دوام بالایی دارند اما نسبت به سرامیک حساس به خط و خش هستند.
قابلمههای سرامیکی نسبت به گرانیتی دوام کمتری دارند.
قابلمه گرانیتی و سرامیکی کدام بهتر است؟
تفاوت بین قابلمههای گرانیتی و سرامیکی
در بیشتر مواردی که بالا ذکر شد گرانیت و سرامیک تقریباً مشابه یکدیگر هستند و در کاربرد هم تفاوت چندانی ندارد ولی در امر بازسازی ظروف برای سرامیک امکان بازسازی مجدد با همان مواد سرامیک وجود ندارد اما برای گرانیت هر چند باری که بخواهید با کیفیتهای متفاوت امکان نوسازی وجود دارد.